A Kopernikusz hőképe

2021.04.25 14:17

Igen érdekes hogy bár a Nap magasan ,mintegy 45-50 fok magasan járt a Kopernikusz kráter felett és csak igen rövid árnyékot vetett a hőkép mégis azt mutatta mintha a fénysugarak jóval laposabb szögben érnék a krátert.Ennek az az oka hogy a gyengébb felbontás miatt a sok rövid árnyék amelyek hidegek egybeolvadnak és  bár a Regolit elég rossz hővezető de az árnyékok környezete is hűvösebb.
A kráter padlózata is eltérést mutat.Egyrészt a sötét gabbrós (bazalt) területek sík felületei jobban melegszenek mint a sziklás,
világosabb, jobb fényvisszaverő tulajdonságú (részben üvegesedett)területek amelyek a kéreg és a felföldek anyagából áll.A központi csúcs az egyik leghidegebb ha nem a leghidegebb pontja (az árnyékos helyeket leszámítva). A központi csúcs Magnéziumos Olivint (Forsterit) tartalmaz egyes mérések szerint amely ugyan nagymélységi kőzet,de a nagy mennyiségű Plagioklász jelenléte miatt valószínű Troktolit. Elméletileg a központi csúcs felugrása magával hozott olyan Plutonikus kőzetet amely évmilliárdokkal ezelőtt a kéregben megszilárdult.Hogy miért hidegebb mikor nem kap kevesebb sugárzást mint a kráter nyugati belső fala,ez számomra még nem ismert.*
  A képen a jelmagyarázat hozzá. A felvételeket 305/1500 Newton távcsővel EQ6R mechanikán ASI178MC/HH kamerával Barlow2x-vel készítettem,míg a hőképet egy Pulsar Quantum Lite XQ23V hőkamerával amely a távcsőre volt csatlakoztatva.
Sz.Á.I.
 
* info: Az oka: hirtelen hősokk érte a troktolitot, annak jóval az olvadáspontja fölöttit amitől így a felülete üvegesedett.A hősokkot a becsapódás okozta.

Elérhetőség

Szabó Álmos István Facebook-on is megtalálsz!