Árész bolygója

2016.05.29 11:09

A Mars bolygót mindig hírbe hozza a sajtó.Népszerűsége: főleg a nagy közelsége az ami megelőzi a sci-fi-t, úgy mint "akkora lesz mint a hold" és ehhez hasonló jelzők.Van -e élet a Marson? Valószínűleg igen.Ezek csak bakteriális formában lehetnek,egyszerűen a környezet nem tudja ellátni az összetettebb létformát.Hazai csillagászok is foglakoznak a kérdéssel,ígéretes eredményekkel.A sarkkörök mentén, időszakosan méretét változtató sötét foltok láthatók aminek magyarázata Horváth András csillagász szerint csak baktérium telepek lehetnek.A Viking szondák mérései 75-ben azt mutatták hogy a bolygó száraz mint a mazsola, igaz kb.:20évvel később beismerték hogy a közvélemény elé tárt adatokat "megszűrték".Viszont az kiderült hogy a talaj vasoxidja nedvesség hatására oxigént termel.A légkörben Nitrogén is található.Baktériumokat azt nem találtak.

        (Horváth Zoltán páratlan felvétele 102/1300 Makszutov-Cassegrain ASI120MM kamera és egy Barlow5X)

  A Viking-2 szonda leszállásának helyén széndioxid zúzmara telepedett a felszínre ameddig a szem ellátott .   A Phoenix szonda hópelyheket, talajmenti ködöket és ebből kifagyó vízjeget észlelt a marsi északi sark mellett.   A talaj alatt már 10cm-re vízjeget és jégtömböket , a légkörben pedig jégszemcsékből álló vonuló felhőket talált. A Marson előfordulnak porviharok amelyek a légkörben szétterülve eltakarják a távcsöves figyelők elől a felszínt. Ilyet volt szerencsém látni,mármint azt hogy nem látok semmit. :) 

  (Horváth Zoltán szép felvétele 102/1300 MC ASI120MM kamera 5X barlow)

A fenti képen a kékes árnyalat igen-igen erős kiemelése a kék légkörnek, tudom mert én nyúltam bele a képbe hogy élethűbb legyen.De hiába vannak a Marson 180km/ó-ás szelek az ott tartózkodó gyenge fuvallatot érezne mivel a légnyomás 1/100 -a a földinek és még ez is ingadozik attól függően hogy mennyi CO2 fagy ki a sarkokon.

      (saját felvétel 200/1000 Newton EQ5 mechanika Panasonic lumix fs-18 fényképező +8-24mm zoom okli )

A fentebb lévő képen jól látható a déli pólussapka.A Marson is vannak évszakok amikor a délin tél van és kiterjedt hósapka ül a póluson az északin nyár van és majdnem teljesen eltűnik a hó. DE!!! Csak a széndioxid jég tűnik el aminek vastagsága 1-3m körüli,a vízjég mindig megmarad!A sarkokon lévő vízjég nagyjából a grönlandi hó mennyiség 75%-a,vastagsága 1,5km körüli.Ezt a jeget a néhányszor 10cm vastag porréteg elfedi előlünk de lényegében egy nagy gleccser az egész.Nem is olyan régen amatőrcsillagászok valamilyen felszálló gázt vagy párát vettek észre ami 100km magasba szökött fel.Azóta is találgatják hogy mi lehetett az mert a bolygó és légkör modellek erről nem mesélnek semmit.Nagy kérdés a légkörben előbukkanó Metán.

   (saját felvétel 200/1000 Newton QHY5 kamera 6X nyújtás a jobb oldali hamis színes)

A Metán kétféle úton keletkezik biológiai és vulkanikus úton.Persze most eltekintünk a jupiteri körülményektől az egészen más tészta.Már a földi nagy távcsövekkel is kimutatták ezt a gázt a lékgörben,a probléma csak az hogy a Metán nem stabil vegyület 200-400 év alatt szétbomlik így valaminek pótolnia kell.Elméletileg a Mars geológiailag halott égitest a magja folyékony, mágneses terét is csak az átmágneseződött kőzetek tartják,adják.Korábban próbálták cáfolni hogy hibás a mérés de a szondák is kimutatták.Az a paradox helyzetet látom kialakulni hogy ha valamit nem tudunk megmagyarázni akkor tagadni kell.Marad a biológiai eredet,a későbbi szondákkal akarnak ennek a végére járni.Elsődleges célpontok azok a helyek ahol a talaj alól víz, sáros víz buggyan föl a felszínre.Ilyenek a sárfolyásoknak nevezett "patakok" amelyek nagyobb kráterek lejtőin csörgedeznek még napjainkban is.Az is tény hogy bizony folyékony víz aránylag sokáig megmaradhat egy-egy mélyebb kráter alján ahol a légnyomás nagyobb és nem forr el a víz már 10-20 fokon.Ennek a nyomait is megtalálták ráadásul nem is túl régen voltak ilyen kis álló tavak.

  (saját felvétel 200/1000 Newton QHY5 ccd kamera 6X nyújtás a jobb oldali hamis színes)

Mivel a Marsnak nincs nagy tömegű holdja emiatt a bolygó elég nagy bólintásokat végez, így a sarki hósapkák is vándorolnak.E ciklus mellett kimutatták egy hideg-meleg ciklust amelyben a Mars lehűl majd felmelegszik.Jelenleg a felmelegedés felé tart kíváncsian várom mit tartogat a Mars a jövőben!

egyenlőre ennyit folyt.köv.

Sz.Á.I.

 

 

Elérhetőség

Szabó Álmos István Facebook-on is megtalálsz!