Az Aitken-Déli pólus medence

2022.02.21 21:20

   Az Aitken-Déli Pólus medence a második legnagyobb becsapódási nyom a Procellarum /Gargantua-medence után. A tojás alakú medence 2197kmx1834km méretű de ebben a legkülső gyűrű is benne foglaltatik.A becsapódás feltételezhetően nem a mértani közepébe történt  hanem a középponttól eltolódva déli irányban kb.: 250-300km-rel. A kidobott törmelékek többsége északi irányban (túloldali észak) terült szét ,durva becslés szerint ez 5km körüli réteget jelent 1200km távolságban de a déli irányú  a Föld felőli oldalra 600km távolságban is ez 1,2km körüli. A látható oldalon a Clavius-kráterig tisztán lekövethető ez.Fenn áll a gyanú hogy a Terra Fertilitatis ( ez az a felföld ahol pl.: a Ptolemaiosz-kráter is fekszik) is kapott így, egy talán 500m-t meghaladó töltést is.A fedő rétegek vastagságát nehéz becsülni mert a többi Mare terület születése is nagy mennyiségű anyagkidobódással járt együtt) Mivel ez a becsapódás egyike azoknak amelyek a legkorábban történtek így az utólagos bombázások eléggé szétvertek minden nyomot. A szakértők 4,2-4,3 milliárd évre teszik a korát. De inkább a 4,3 milliárd év a valószínűbb. A lecsapó test 170 és 230km közé teszik a szakemberek amely 10km/s sebességgel lapos szög alatt érkezett.A fiatal Hold akkor még vékony kérgét átszakította és a köpeny felső részéből egy jó nagy darabot elpárologtatott és kiszórt a világűrbe.

Gravitációs mérésekből tudjuk hogy a medence teljes terjedelmében tömeg növekedés van,viszont olyan koncentráció (mascon) mint a többi nagy medence esetében, az teljesen hiányzik. A GRAIL szonda adatait értelmezve mintegy 300km mélységig nagyobb sűrűségű anyag található.A jelenlegi kéreg -amelyben más az összetevők aránya és előfordulása-  vékonyabb (10km) mint a Hold túloldalán megszokott vastag, mintegy 50km körüli érték.Az itt található kéreg nem plagioklászokból áll mint a Hold többi részén hanem vasban gazdagabb orthopiroxénekből (bronzit de itt-ott hipersztén) áll.

A megnövekedett vas a kéregben megfeleltethető egy 75km-es vasmag eloszlásának az ütközés után.Olivin ásványokat nagy mennyiségben csak a későbbi nagy becsapódások krátereiben találunk akárcsak a titán oxidjait.A medence valószínűleg a köpeny felső részének a megolvadásából és részlegesen a kéregből áll. Ebből az olvadéktengerből a kihűlése után a nehezebb elemek lesüllyedtek és 300km körüli mélységben/mélységig megrekedtek.Ennek az oka nem teljesen ismert de a köpeny hőmérséklete és cirkulációja, ennek alacsony értéke lehet a meghatározója.A mascon hiánya több mint érdekes: feltételezhetjük hogy a lapos szögben érkező test hosszan feltépte a kérget amely nem volt még merev,sőt inkább "képlékenyebb".Ebből az adatból is látszik hogy igen korai időszaka volt ez a Holdnak. A külső gyűrűk egymástól nem messze (~139km) fekszenek egymástól ami teljesen más morfológiát ad mint a megszokott medencék esetén (a fele ekkora Mare Nectaris-nál találunk ilyen jellemzőket) .A tórium mennyisége a környékhez mérten magas de messzi elmarad a Föld felőli oldalon látható Mare Imbriumban mértekhez.Ebből azt lekövetkeztethetjük hogy a becsapódás nem volt olyan mély mint a Mare Imbriumnál.Ha a többi az Aitken-Déli Pólus medencében megtalálható thalasszoidok (gyűrűs medence/becsapódás) gravitációs értékeit megvizsgáljuk ott sem találunk masconokat! Ennek bizonyosan van köze a nagy mélységi sűrűbb kőzeteknek mivel ha nincs sűrűségkülönbség a kéreg és a köpeny között a köpeny anyaga nem fog jelentősen feltolulni a kéreg felhasadása esetén,az izosztatikus egyensúly csak lassan áll helyre.

 A képek 305/1500 Newton távcsővel,ASI178MC kamerával,QHY5 mono kamerával, GSO barlow2X-vel és GSO ED 3X-val készültek.Bár a színes kép nem teljesen pontos de azt hiszem élvezhető.A fent vázolt történet nem mindig egyezik egyes kutató csoportok véleményével.

Sz.Á.I.
 

Elérhetőség

Szabó Álmos István Facebook-on is megtalálsz!