Az égbolt ékszeres dobozai : a nyílthalmazok

2016.04.02 14:43

A legkisebb távcsővel rendelkezők is rengeteg ilyen objektumot tudnak felkeresni,sőt egy pár már szabad szemmel is bontható jól látható! Nem véletlen a szó használat hogy ékszeres dobozok hiszen a sok csillag úgy ragyog egy kupacban mint a gyémántok a fekete selymen.De mik is ezek? Fiatal csillagok csoportja , tipikusan néhány 100 millió évesek az ennél fiatalabbak körül (néhány 10 millió éves) még megtalálható a gázfelhő maradványai amiből születtek.Méretük a 10 fényévtől a 100 fényévig terjed persze kivétel mindig akad.Vannak nagyon kevés néhányszor tíz tagból és vannak a gömbhalmazokat megközelítő sűrűségű néhány 1000 csillagot számláló óriások is. Nézzünk egy példát a nagyon fiatal kategóriára.

                 (Horváth Zoltán felvétele 130/650 Newton AZ Goto mechanika Canon EOS 500D fényképezőgép)

       Íme az  M16 Sas-köd, amely 2 millió éves és nagy tömegű 20-30 ezer fok hőmérsékletű kék szuperóriások     késztetik világításra a felhőt.Tőlünk 7000 fényévre van és kb.: 10 fényév az átmérője.Később a gázt elfújják ezek a nagy teljesítményű csillagok és csak a halmaz marad. A Sas-köd közepén kis felbontásban de felismerhető a teremtés oszlopai elnevezésű sötét porköd, csillagkeletkezési régió! A 8100 csillagot számláló halmazban egy 80 naptömegű (a nagyobbik komponens tömege ennyi)  kettőscsillag is van ami 1 milliószor fényesebb a napnál! Még később ezek a kék szuperóriások is meglépnek a halmazból,egy részüket kilökdösik a többiek a gravitációjuk által egy részüket pedig a galaxis árapály ereje szórja ki keringésük közben.Ezeket a szétszóródóban lévő nagy tömegű csillagokat nevezzük O asszociációnak.

 Lássunk egy idősebb rendszert!

         (Horváth Zoltán felvétele 130/650 Newton AZ Goto mechanika Canon EOS 500D fényképezőgép)

  A képen A Perzeusz ikerhalmazt vizsgálhatjuk meg, 12-13 millió éves óriási halmaz szabad szemmel is homályos folt az égen. A mintegy 7800 fényévre lévő rendszerek (nincs eldöntve hogy tényleg egymás mellett vannak-e vagy csak egy irányba látszódnak) körül egy igen kiterjedt csillag aura (halo) található , a becsült  össztömeg 20000 naptömeg átmérője 70 fényév!Egy pár vörös óriást is megpillanthatunk a halmazban ezek elfejlődött csillagok melyek segítenek megállapítani egy nyílt halmaz korát.Ennyi idő alatt csak egy 10 vagy ennél nagyobb naptömegű körüli csillag tudott idáig eljutni.Összehasonlítás kedvéért a mi napunk 9 milliárd éves kora körül kezd vörös óriássá alakulgatni.Ha elfogadjuk hogy kerek 10 naptömegű a vörös óriásunk az kb.:500-szoros napátmérőt és 3700-szoros napteljesítményt jelent.Lássuk a következő még idősebb nyílthalmazt!

           (Horváth Zoltán felvétele 130/650 Newton AZ Goto mechanika Canon EOS 500D fényképezőgép)

A  Fiastyúk vagy Plejádok vagy a 7 nővér  (M45)  népi nevezésű halmazt sokan ismerhetik, és azt hiszem eme kitűnő fénykép még rátesz egy lapáttal szépségére.A csillagok körül található porköd nem a halmazhoz tartozik a csillagok csak éppen áthaladnak rajta.Színüket a csillagok fényétől, visszatükrözésükből kapják.Korukat 75-150 millió évre teszik,a legnagyobb és legnehezebb O csillagoknak nyomuk sincs csak a 20000 -10000 fok (B, A színkép típusú) és annál alacsonyabb  hőmérsékletű csillagok találhatók itt.Az összes tagok száma 1000 körüli , átmérője 35-43 fényév lehet.A legfényesebb csillagai 6-7 naptömegűek és 1100 nap teljesítményét sugározzák.Az Alcyone ráadásul egy négyszeres rendszer. A kisebbek amiket látunk tipikusan olyan csillagok mint a Vega vagy a Szíriusz, 2-4 naptömegű 9000-11000 fok hőmérsékletűek 20-70-szeres napteljesítményűek.Rengeteg barna törpét is találtak ezek természetesen amatőröknek csak vágyálom lehet a megörökítésük.   :-(  Az egész miskulancia 410 fényévre van tőlünk.A legvégére maradnak az igen idős, laza halmazok.Megjelenésükben egy több tucat csillagot tartalmazó foltra , egy nagyobb csillagsűrűségű térrészre gondolhatunk.Az ilyen halmazokhoz mely csillagok tartoznak azt a csillagászok is a csillagok haladási irányával és sebességével tudják meghatározni. Ilyet szabad szemmel is látni például a Perzeusz mozgási halmaz , vagy a Hyádok.Mutatok róluk képet mindkettő alapobjektíves  mert a távcsövek látómezejébe egyszerűen nem fértek volna bele! Lentebb a Perzeusz csillagképben található mozgási halmaz látható.(A kép felét a tető takarja ki) Igaz kilóg a sorból 70 millió éves korával. Kevesen tudják hogy a Göncölszekér is egy ilyen rendszer!

A legutolsó képem a Hyadok , nagy V alakot formázó csoportosulását azt hiszem könnyen ki leht szúrni.Kb.: 8-szor nagyobb mint a telehold! 780 millió éves és a távolsága csak 150 fényév! A képen középen a lila folt a Vénusz, tőle még jobbra a Fiastyúk. A fekete-fehér képen természetesen jobb felbontásban csodálhatjuk ezt a szépséget.                                

(Sz.Á.I.)

Elérhetőség

Szabó Álmos István Facebook-on is megtalálsz!