Elmerülve a végtelenbe

2016.01.27 00:30

Extragalaktikák.De rengeteg.Némelyik halványabb a leheletnél,néhány egész markáns tud lenni.Van amelyik csak néhány százezer fényévre van (nem számítva azt a törpe galaxist amelyik a tejúton éppen áthaladóban van) és olyan is létezik amelyik 100 millió fényévre van és még elérhető amatőr műszerekkel.Irtózatos távolságok ezek.Ki tudja lehet hogy onnan is figyelget valaki távcsövével és pont ezeket gondolja? :) Maguk a galaxisok mint ködös objektumok jelennek meg a távcsőben,ha részlet felmerül az általában a spirálkarok tekervényei illetve sötét porködök együttese. Igen jellegzetes a mag ,egyes esetekben nagyon fényes,ezekben a rálátási szög miatt különböző kategóriának vélték régebben őket, ma már tudjuk hogy mindez csak egy; egyetlen működő fekete lyuk (aktív galaxismag) a tettes.A galériában látható egy ilyen felvétel,Seyfert galaxisnak rögzített M77 jelű spirális galaxis .Ugyanis hogy ha a fekete lyuk anyag kifúvása felénk néz akkor kvazárról beszélünk,ha ez egy kicsit eltér akkor már Seyfert osztályú (de tovább is van).Ilyenkor nem látunk bele a kifúvás kúpjába csak a nagyon fényes magot látjuk illetve a centrumot.Számomra mindig lebilincselő volt hogy egy kép mögött mennyi minden van.A közelünkben lévő csillagvárosok "vegyes felvágott" képet adnak, spirálisok, elliptikusok és irregulárisok keringőznek.Az egyik legszebb, hanem a legszebb az M33 jelű a Háromszög (Triangulum) csillagképben.Az alábbi képet Horváth Zoltán barátom készítette 130/650 Newton AZ Goto állványon,Canon Eos 500D 10x30mp expozíciós idővel ISO 3200-on.

A képen tisztán kivehetőek a csillagkeletkezési régiók ,ködök, gigantikus halmazok és a poros vidékek.Mintegy 3 millió fényévre van ez a szépség mérete 60000 fényév. Én úgy jártam az egyik kísérő galaxisunkkal hogy bár közelebb van 1 millió fényévvel, mérete viszont hatoda az M33-nak de nagyobb műszerrel sem mutatott semmi érdekeset valami hihetetlen nihilizmus áradt belőle, amolyan fityisz ez az amatőr orra alá.De meg is mutatom.

A pontos paraméterekre már nem emlékszem de kb.: 1,2 óra lehet az expozíciók összessége.Ez itt hölgyeim és uraim az Ngc 185 törpe galaxis ráadásul elliptikus . Lapultságának mértéke 1:3-hoz aránylik.A lokális csoport tagja , magyarán egy helyi szerveződés részese akárcsak a fenti M33. Irreguláris galaxis a Magellán felhő (kicsi és a nagy) azt innen nem látni, így mutatni se tudom.Ez pedig a Sárkány (Draco) csillagkép egyik sztárja (lenne...) de sajnos csak kevesen örökítik meg mert aránylag nehéz objektum.Bemutatom az NGC 4236 spirális galaxist.

Ezen a képen látványosan előjönnek a csillagpopulációk, öregek a magban, (vöröses) fiatalabbak a karokban (kékes). 11,7 millió fényév távolságból integet, plusz elég lapos szögben látunk rá.Ezt én a 200/1000 Newtonommal készítettem Canon Eos 350D-vel.Jó régi képem több adatot már nem tudok leírni róla.A legnagyobb galaxisok rendre az elliptikus, forgásszimmetrikus galaktikák közül kerülnek ki.Míg a legnagyobb spirális 5-ször nagyobb átmérőjű (500 000 fényév) mint a miénk, addig a legnagyobb elliptikus egészen brutális, 6 millió fényéves mérettel rendelkezik! Kétszer nagyobb mint az M33 távolsága!Természetesen az ilyen "jószágok" csak ütközésekkel jöhetnek létre.Mielőtt nagyon messzire elmennénk az előszónak tervezett kis irományommal , a címben is jelzett mélységet mutatnám be egy képpel, amit a "favorit" 20cm-es távcsövemmel készítettem, 1óra 25 perc expozíció van benne , 10 és 20 perces felvételek átlaga.A Pegazus csillagkép egyik galaxisláncát mutatja , kis foltokat keressetek . Csak megjegyzem hogy ezek a galaxisok 100-400 millió fényévre vannak tőlünk.Egy picit életlen a felvétel de hát semmi sem lehet tökéletes nem igaz?

Részletesebben a galaxisokról legközelebb....                                                                                              (Sz.Á.I)

Elérhetőség

Szabó Álmos István Facebook-on is megtalálsz!