Eratoszthenész hóna alatt

2020.02.22 23:27
Maga az Eratoszthenész krátert már sokan fotózták ezért én most kihagyom,de a környéke érdekes lehet.
Maga a kráter (milyen érdekes! XD ) eratoszthenészi korú (1,2-3,3 milliárd  év).Az adott korszakban azonban jóval beljebb van 2,4 milliárd évhez húz.
 
 
Viszont annyi fajta törés,vetődés találkozik ezen a területen hogy jól meg kell nézni mire mond ámen-t az ember! Nézzük! Az 1.számmal jelzett területen az alsó nyilcskák egy közel 40km-es hűléses törést mutatnak.Ennek a mélysége átlag mintegy 30m szélessége viszont 370m körüli.Könnyen összetéveszthető egy lávacsatornával,ez nem annyira kacifántos bár az idő vasfoga eléggé megrágta és mintha kalderák is lennének itt-ott.Ennek ellenére nem valószínű a vulkáni eredet.Az 1.-es képnél a felső kis nyilacska amely egy kontrasztos sötét árnyékra mutat,először azt hittem hogy egy lapos dóm.Sajnos erről szó sincs!Azon a ponton  az Imbrium-medence egyik falmaradványát köszönthetjük közvetlen szomszédságában egy mély árokkal.Ott a legmagasabb pont +220m,a legmélyebb -180m az árokban.Jó széles, 1km-t meghaladja és mivel majdnem párhuzamosan fut az előző rianással ez is hűléses eredetű lehet.Bár a képemen ez a képződmények sugárirányban látszanak a felbontás hiányossága miatt nem lehet rendesen a lánckráterek által alkotott "csatornák"között és a más fajta csatornák között különbséget tenni.A piros nyíllal jelöltek láncbecsapódások illetve azok egybenyílt árkai.
De ha már vulkánokat emlegettem az elején hát keressünk is! 
Az Eratoszthenész A krátertől egy köpésre délnyugatra egy 45 km-es lávacsatorna fekszik. (2.kép!)
Lefolyása félkörben északi irányú,mintegy 200m szintkülönbséggel.A kiindulópont egy kaldera,amelytől keletre elég "friss" jól láthatóan fiatalabb beomlás, beszakadás van.Hogy ez is a kalderához tartozik, vagy lávacsatorna, de inkább is-is. A keleti rész paraméterei: 7,7km hosszú, a nyugat felé lejt (az alsó piros nyíl pont rá mutat,ettől jobbra fut a fiatalabb beroskadt rész) 1.15km széles mélysége 207m körüli.A végigfutó csatorna részei közt ordít a korkülönbség!A régebbi részek 3,5 milliárd évesek,az újak 2,5-2 milliárd.Bár a csatorna hasadékvulkánból indult,ám egy 140m magas 24km átmérőjű dómot folyt körbe.A kék nyíl a tetején lévő kürtőkre mutat, átmérőjük 1,1km körüli.A fekete nyíl egy nagyobb dómot jelöl.A 200m magas dóm tetején négy kürtő,a legnagyobb 1,2-1,4km átmérőjű terpeszkedik.Az egész 26kmx56km átmérőjű még jó hogy súroló fényben jól látszik.Vulkáni működés nagyon régen lehetett(több mint 3,5 milliárd év) csak gyenge lávacsatornák  és annak töredékei maradtak.A vulkánokból sosem észleltek TLP jelenséget.
 
 A képek 305/1500 Newton távcsővel készültek QHY5 ccd-vel, Barlow2X,Castell IR 
Pass (infrakapu) szűrővel,EQ6R mechanikán.
Sz.Á.I.

Elérhetőség

Szabó Álmos István Facebook-on is megtalálsz!