Évmilliárdok nyomában V. avagy Csoportos Huliganizmus a Föld-Hold rendszerben

2017.09.14 00:14
A Holdunk felületének vizsgálgatása közben feltűnhetnek olyan kráterek melyek géppuska sorozat vagy sörétes lövésnyomra hasonlít.A kis tömegű, kis méretű objektumok amik esetlegesen rajokban vagy a nagyobb gravitációs erőhatásra szétesnek, hagynak ilyen nyomokat.De mi a helyzet a nagyobb aszteroidákkal? Találunk-e a kráter rengetegben olyan nyomot ami arról árulkodik hogy egy csapat óriási űrtörmelék itt végezte?
Nem is képzelnénk mennyi nyom és gyanú ott csücsül a távcsöveink előtt!
A Pitagorasz,Carpenter,Filolausz és Anaxagorasz kráterek alapos felderítése meglepő eredményt hozott. A legnagyobb ezek közül a Pitagorasz 130km-es átmérőjével és ez a legöregebb is. A "kehely" jó állapotú bár sugarai "elkoptak " így eratoszthenészi korú vagyis 1,1 milliárd és 3,2 milliárd év közötti.A kistesói a Carpenter 59km-es, A Filolausz 70km-es az Anaxagorasz 50km-es és mind kopernikuszi korú (1,1 milliárd évnél fiatalabbak).Ami közös bennük az a  spektrumanalízis során bukkant fel.A kráterekben a teljesen meg nem semmisült impaktor maradványai kimutathatóak azonosíthatóak, kivétel nélkül közel azonos! A "gyanút" tovább erősíti hogy a kráterek informálják a kutatót merről is érkezett a vándor, mekkora sebességgel, mekkora lehetett a sűrűsége.A Hold mozgása közben ha a becsapódás szöge nem változik (több száz millió év is lehet a becsapódások között!) akkor egy adott pályán mozgó csoport lehet a ludas.Igen érdekes az a tény is hogy a Holdunkat csak északon szórta meg ez a galeri banda! A csoportos garázdaságra van más feltételezett nyom, ezek sokkal brutálisabbnak mutatják magukat mind a mai napig.A naprendszerben is a legnagyobb becsapódások közé sorolhatóak.A történet ott kezdődik ahol a Hold megszületett.A Theia ami az egyik Lagrange pontban követte a Földünket a Vénusz bolygatására lassan utolérte földünket és részlegesen telibe trafálta.A kirepülő törmelékből lett a kísérőnk de nincs okunk feltételezni hogy a Hold körül ne álltak volna össze kisebb objektumok! Ezek az törmelék holdak a Földünk gravitációja miatt nem voltak túl hosszú életűek és ezek sorban bezuhantak a Hold felszínére létrehozva a Mare tengerek egy részét.Név szerint Mare Imbrium, Mare Serenitatis és a Mare Crisium.Érdekes tény hogy a Föld felőli oldalon mennyi és mekkora becsapódásos eredetű tenger van.Persze hozzájárul ehhez az is hogy a Hold kérge a föld felől vékonyabb és hogy a magja is néhány száz kilométerrel a bolygónk felé van eltolódva.Vagyis a túloldal nem igen lehetett vulkanikusan "aktív". A három tenger egy egyenes mentén találhatóak jelezvén a keringési síkjuk megegyezhetett.
Szimulációk megengedik hogy mind a három objektum ezen az oldalán végezzék a Föld perturbáló hatása miatt. Persze 3,8 milliárd év távlatából ezt már nehéz megállapítani.(Azért emlékezzünk: a Fobosz és a Deimosz is beesik majd a Marsra!)
Mivel Föld-Hold rendszert írtam következzék az utolsó példám: mindenki ismeri a Chicxulub krátert és történetét.Azt már kevesebben hogy India partjainál szintén gravitációs mérésekkel találtak egy 400X600km-es becsapódást amely ma a Síva névre hallgat.A kora szintén 65 millió év körüli ami miatt feltételezhetjük hogy köze van a mexikói kráterhez.Igen ám de egyes szerzők szerint ez az objektum/objektumok többször megközelítették már korábban a Földet és elképzelhető hogy darabokra esett szét amik a keringések során bezuhantak bolygóanyánkra, de elképzelhető hogy a Holdra is!A szerző állítása szerint a Tycho kráter lehetett az első darab ami bevégezte, igaz kb.:40millió évvel megelőzve a többit.Akárhogy is a Naprendszerünkben felbukkanó "bűnbandák" veszélyessége már nem a régi, nyugodtan aludhatunk hisz maximum csak 1km-es darab eshet a nyakunkba. 
 
 

Elérhetőség

Szabó Álmos István Facebook-on is megtalálsz!