Gassendi palacsintája

2019.06.12 21:36
A Gassendi-krátert azt hiszem minden amatőr jól ismeri.Egy kivételes nyugodtságú égbolt alól figyelgetve és képeket készítve, magamban igyekeztem egy jellemrajzot készíteni. 
Az hogy a Mare Humorum szélébe csapódott égitest (kábé' 3-4 km-es lehetett) egy olyan egzotikzus krátert hozott létre amely hasonló fejlődésen ment keresztül mint a Posidonius-kráter.Hozzávetőlegesen 3,6 milliárd évesre tartják a korát de mivel a nagy vulkáni aktivitás előtt jött létre azt hiszem inkább a 3,8 milliárd év jobban közelíti.A medencébe a köpenyből feltörő ultrabázikus (nagyon folyós,híg) magma a Gassendi-kráterbe már nem tudott bejutni,azt csak a sáncig tudta körbefolyni.
 
 
 
A kráterünk déli lejtőit, egy a becsapódás miatt újra összetört (korábban a medencét létrehozó test már meggyengítette a kérget a köpeny felső részéig) kéreg repedésein felnyomuló olvadék töltötte fel.
A felnyomuló magma anyaga viszont már csak bázikus ,vagyis bazaltos láva! Ez a kifolyás valószínűleg a kéreg alsó részeiből származik.(a földön egy lávakamra átlagos mélysége:60-120km de több kamra is van kisebb mélységekben)
A képemen kék foltokkal jelöltem azokat a beszakadt kalderákat,csatornákat ahol a vulkanizmus működött.(a felső képen az egyik ilyen rész elég jól kivehető)
Hogy bonyolítsuk a képet spektrum analízissel azt találták a kutatók hogy rengeteg olyan kőzet van a felszínen (pl.: központi csúcs,egyébb kiszórt törmelék) amelyek szintén a kéreg alsó részéből de nem kizárt hogy a köpeny felső részéből áll. De nem ennyire egyszerű a dolog.
Ugyanis a kráter padlózata eléggé töredezett és lapos.A mélyből felfelé emelkedő magma nem volt erős ahhoz hogy mindenhol "kibuggyanjon", valami akadályozta hogy elöntse,feltöltse a krátert.Ehelyett a "kehely" fenekét megemelte.A kráter feneke,annak domborulata a felszín alatti "gát"-ról adhat felvilágosítást.Ha a középrésze a kráternek magasabb,a gát vékony hiszen a nyomás hatására enged.Ha a kráter szélei felé emelkedik akkor bizony ez az akadály vastag és az olvadék a szélek felé nyomul.Nagy törési felületek (a kráter faláig kiterjedő) és nagy görbület esetén a nem ritkák a koncentrikus törésvonalak.A kráter alá benyomuló bazalt pozitív gravitációs anomáliát okozhat.(Normális esetben ez negatív, hisz anyag hiányzik)
Miután a láva máshol utat talált, a padlózat visszább süllyedt majd a felszín alatt megszilárdult anyag megpihent.Ennek a mozgásnak az eredménye a rianásos/töréses felszín,amit sok helyen helytelenül lávacsatornának írnak.Nem arról van szó hogy nincs lávacsatorna a kráterben!
Azon a helyen ahol a felszínen láva található a redőgerincek is megjelentek, a medence és a Gassendi találkozásánál a sáncon belül és kívül.Ez azt jelenti egybevetve a topográfiai adatokkal hogy erősen megsüllyedt részekkel(300-400m) van dolgunk.A Gassendi A, kráter amely egy fiatalabb "teknő" az öreg kehely sáncát belökte, bedúrta a központi csúcsok irányába,ezt a képemen sárga vonal jelzi.A felvételem alsó részén egy szép törésvonal is megtekinthető,ez a medence kialakulásának mellékterméke.Ugyanis a medence körül körkörösen és a becsapódás helyétől sugárirányban kifutnak.A köpeny nyomásának hatására a törés két oldala távolodni fog egymástól.Ilyen nyomokat még láthatunk csak kisebbeket a képemen,ezeket kék vonalal jelöltem. Van olyan rianás/törés amely átfut a Gassendi sáncán! Egy számomra érdekes dombot láthatunk amely fánk alakú.Ezt a fánkot egy öböl veszi körbe.Magassága 400-500m kerülete 93km körüli, a fánk közepe pár száz méter mély.A képemen zölddel jelölve ez az objektum plusz mellé egy metszeti ábra.
 
 
 
 
TLP Gyakoriságban az 5. helyen áll ("szellemjárásban") a Gassendi kráter:
1889. Május 11.
Fekete folt a sáncon.
1951.Május 17.
Világos folt rövid ideig a kráterben.
1966. Április 12.
18 percen keresztül vörös villanás utána vörös köd folyamatosan az északnyugati falon.
1966. Április 30-május 02.
Vörös köd a kráterben.
1966.Május 30.
Hirtelen narancs folt és utána elhomályosodó folt 7 perc időtartammal.
1966.szeptember 02.
Vörös folt 3 órán át.
1966.szeptember 03.
Villanások a kráter falain.
1966.Szeptember 25.
Vörös folt a kráterben.
1966. Október 25.
Vörös villanás az északi falon.
1966. December 27.
NAgyon fényes vibrálás a Délnyugati falon 35 percen keresztül.
1967. Január 21.
Kis méretű pislogó színes folt a nyugati falon.
1967.Március 22.
Vörös szcintilláló folt a kráterben.
1967.Március 23.
Vörös pislogó fény a Déli falon.
1967.Május 20.
Hosszúkás vibráló folt a délnyugati részen.
1967.Június 18.
1óra 20 percen át egy pislákoló vöröses folt a sánc északnyugati külső oldalán.
1978.Január 20.
Gassendi A, kráterben vörös folt ami narancsra vált 30 perc élettartammal.
1987.November 02.
A kp-i csúcstól délre világos folt 30 percen át.
1990.Március 02.
Narancssárga izzás ami világos fehérre vált majd elhalványult 10 perc alatt.
1990.Március 07.
Kemény fehér villanás az árnyékos oldalában a kráternek.
1990.Március 31.
Vöröses köd a hamuszürke fényben fekvő kráterben.
1990.Szeptember.30.
A nyugati falon világos vörös pislogás 45 percen át.
1991.Február 25.
Kékes beütésű a nyugati fal, vöröses köddel 90 percen át.
1991.Április 17.
Narancs villanás és világos területek a hamuszürke fényben 75 percen át.
1991.Április 25.
Vörös szűrőben fényes a kráter 50 perc időtartamig.
1993.Április 03.
Narancs köd a kp-i csúcsnál és attól nyugatra 10 másodpercig.
 
Sz.Á.I.
 

Elérhetőség

Szabó Álmos István Facebook-on is megtalálsz!