Hadley és a Béla

2020.03.02 17:03
Általában a lávacsatornákat,rianásokat csak távérzékeléssel lehet felderíteni,szerencsére van egy kivétel ez pedig a Hadley-rianás.
Mikor 1971 július 30.-án az Apolló-15 leszállt a csatorna mellett olyan tapasztalatokra tehettek szert amelyet azelőtt soha.Mivel 28km-t autóztak "összevissza", a környékről és a csatornáról kialakult egy kép.Sok fotót és mérést és főleg mintát hoztak haza az űrhajósok.Ráadásul szinte mindennek nevet adtak,tán még a legkisebb kavics is tulajdonnévvel büszkélkedik.
(Ekkor végezték el azt a híres kísérletet amikor a tollat és a kalapácsot egyszerre elejtik.) 
 
 
Persze azért innen is beszédes! Maga a lávacsatorna átlagosan 1,21km széles,130km hosszú és a mélysége is 180 és 270m között mozog de vannak részek ahol a 370m-t is eléri.Innen is látszik hogy óriási csatorna ez!(A Földön a leghosszabb lávacsatorna 64km-es)
Nem hiába látszik már kisebb távcsövekben is! Egyes források azt a hosszúkás krátert adják meg kezdetnek,amely a Béla névre hallgat.A 9-9,5km hosszú és 2km széles teknő egy beszakadt kaldera lenne,de sehogy sem értelmezhető hogy 180 fokban visszafordul és jól látható rajta hogy ez inkább lávacsatorna.Alakja is a klasszikus V és ez biza a lávacsatornákra jellemző!Az igazi forrás igencsak "Jomo" ,na ő már kaldera formájú! A 6,5X4,3km-es kráter 1200m mély és a nyugati pereme mintegy 100m-rel kiemelkedik.A keleti sánc viszont csak 40m-rel plusz ez a félteke jóval alacsonyabb mint a szemközti oldal.Érdekes hogy az egész terület észak-kelet felé emelkedik mintegy 30m-t,30km-en.
 
A lávacsatornába szépen beletalált egy kisebb égitest 5,7km-es lyukat ütve és betemetve a rianás egy részét.Ez a kráter fiatal,Eratoszthenész korú(2,2-2,4 milliárd év körüli),összevetve a csatornával vagy közel egykorúak vagy egy pár száz millió évvel fiatalabb.
Itt most meg kell állnunk.A körülötte lévő Mare területek 3,3 ill. 3,1 milliárd évesek.Feltételezhetjük hogy a lávacsatorna is (mérete okán) ekkortájt kezdhette életét.Viszont a csatorna tulajdonságai:kontrasztossága,a málás nagysága,a meteoritok becsapódás száma azt sugallják hogy 2,5-2,7 milliárd éves lehet.Ezt az ellentétet csak akkor tudjuk feloldani ha 500 millió éven át aktív volt a vulkanizmus és használta a csatornát.Így talán nem is furcsa hisz az Ina D vulkán is 3,5 milliárd éves mégis 10 millió évvel ezelőtt még valamennyire aktív lehetett!
 
Az Apollo-15 űrhajósainak megfigyeléséből tudjuk
hogy a csatorna fala réteges kialakítású kb.: 10m-es lávarétegekből áll.Legfelül kb.:1-3m vastagságban regolit található (az űridőjárás hatására elmáló, laza kőzetréteg) alatta 5m vastag sötét piroklaszt kőzet (hamu,tufa,különböző méretű vulkáni aprólék)
majd csak ez után jönnek a különböző rétegek,amelyek pahoehoe (hígan folyó,sima felszínű) típusú lávafolyásokra engednek következtetni.Összesen 12 réteget lehet elkülöníteni,a vastagabb rétegekben is több kisebb 1-3m vastag gyenge "alréteg" található.Ezek a vékonyabb rétegek egy része elválasztja a főbb rétegeket de itt az 1m-t sem érik el.
Itt-ott függőleges kiáramlás nyomait is megtalálták.Az alacsony gravitáció és a keresztirányban fellépő akadályok miatt illetve az alacsony lejtés (esetleg emelkedő) kedvez a vertikális felnyomulásoknak.
Az egész réteg rendszert 30-60m mélységig lehet lekövetni utána már befedi a sziklatörmelék és a breccsa.(a breccsa a regolitnál durvább szerkezetű, összeállt kőzetréteg)
A Hadley-rianás körül itt-ott érdekes krátereket látni,amelyek inkább kis vulkáni kürtőnek(?) néz ki,(az Ina D-re hasonlító)ezek 145m átmérőjűek a képemen nem láthatóak sajnos ahhoz jóval nagyobb eszköz kellene. 
Szót érdemel még a Hadley-delta hegy és a Hadley-hegy.Mindkettő a Hold legmagasabb pontjai közé tartoznak,3400m és 4600m magasak a környezetükhöz képest.
 
A képek 305/1500 Newton távcsővel, EQ6R mechanikán, QHY5 ccd-vel,Castell IR Pass (infrakapu) szűrővel
Barlow 3X-val készültek.
Sz.Á.I.
 
Ui: nem szoktam de most linkelek egyet  a Béla név miatt mert sajnos félreértések akadnak a név eredetét illetően:  
https://planetarynames.wr.usgs.gov/Feature/947

 

Elérhetőség

Szabó Álmos István Facebook-on is megtalálsz!