Képes beszámoló a Merkúr útjáról a Nap előtt

2016.05.15 12:01

Azt vettem észre hogy valamivel jobbak a meteorológiai előrejelzések.Kevés felhő volt az égen, igaz egy-egy elég nagy darab . 13.15-re írták az első kontaktust, a Merkúr ekkor érinti a Nap peremét.Úgy beszéltük meg hogy Horváth Zoltán barátomnál lesz a gyülekező.Feldobtam hát a bicikli csomagtartójára a 127/700-as Fraunhoffer refraktorom (+ kellékek) és háromnegyed egy-re ott is voltam.A szokásos ökörködés,viccelődés közben vártuk a pillanatot.

 A képen a 127mm-es lencsés távcsövem, egy EQ1-es mechanikán ami igazából "eretnekségnek" számít, mivel nem erre a méretre tervezték. De elbírta, vizuális nézelődésre illetve rövid expójú fotózásra alkalmas.

Zoltán 102/1300-as Makszutov távcsöve egy Meade 2080 villás mechanikán amit átalakított EQ kompatibilisre.Mindkét távcsövön Baader napszűrő fólia volt rögzítve.Nem is gondoltam volna hogy a szűrő feszessége ennyire befolyásolja a kép minőségét.Hát mindig tanul valamit az ember.

Canon EOS 350d a távcső végén.Előtte egy fókusznyújtó tag, a kép illetve a nagyítás növeléséhez.

                                                  (alap fókusz távolságon ekkora nagyítást ad a 127/700-as refi)

 A Merkúr bolygó elég közel kering a Naphoz, harmada a Nap-Föld távolságának és a Föld méretének.Pedig láttam már a Merkúr korábbi átvonulását sok évvel ezelőtt de a kis méretét  most is megcsodáltam.

               (A fenti képen látható hogy egy "kisebb" napfolt is akkora mint a Merkúr! Horváth Zoltán felvétele)

                                                                                         (Horváth Zoltán megfigyelés közben)

Később Kósa Mihály barátunk is beesett, így már három emberke nézte az eget.

Közben kitárgyaltuk a 2. világháborút meg az aktuális politikai helyzetet.Persze a fényképezési technikák is szóba kerültek.Az elkészített képek legtöbbje ezüstös beütésű majdnem hogy fekete-fehér kép,amit utólag egy kis szín hozzáadásával pofássá tudtunk tenni.

                                                         (Horváth Zoltán hamis színes felvétele)

                              (Saját felvétel, a napszűrő fólia egyenetlensége miatt eltorzult a Merkúr)

A Napról készített képeken jól látható a peremsötétedés,ami lényegében nem más mint hogy a ritka híg légkörön átnézve a hűvösebb gázokat látjuk.

  Persze azért felhők is voltak,és bepofátlankodtak a nap elé.Néha megbocsájtható ha ilyen szép kompozíciót    lehet összehozni velük.

Erősen lent járt már a Nap.Kipróbáltunk még különböző szűrőket hátha valami újat ,valami klasszist sikerül belőle kihozni.A Baader Contrast Booster bevált így készítettem ezzel is képet.Ha valami poros felületet láttok az nem a monitoron van,gyengén látni a képen de azok a granulák.Kis cellák, kb.: 1000km-esek amolyan "bugyogások" ahogy forró gáz felemelkedik és lesüllyed.

Aztán nem maradt más hátra mint a képek, eredmények megnézése ki mit "rontott" ( a b****ott - az csúnya szó inkább nem írom le, pedig pontosabb megfogalmazás lenne -) el.A digitális utómunka de az már jóval később,és a már megformált képek közzé tétele lett a végső lépés.Hazudok mert egy kis beszámoló írása a végső lépés amellyel búcsúzom éééééééés itt a 

                                                                               VÉGE.

  Sz.Á.I.

Elérhetőség

Szabó Álmos István Facebook-on is megtalálsz!