Mélyeges kirándulás a Cassiopeia környékén

2022.11.07 18:43

VdB1 reflexiós-köd a Cassiopeia csillagképben.A tőlünk 1600 fényévre lévő porfelhőt az épp rajta áthaladó csillagcsoport világítja meg.Innen a típusa: reflexiós (fényvisszaverő).Lényegében a Fiastyúk nyílthalmaz körül lévő szintén reflexiós-ködnek a kistestvére. Amíg ez a köd 5 fényév átmérőjű,addig a Fiastyúkot körbeölelő köd 8 fényév körüli.Két képet készítettem,az egyik közeli infravörös,az hamis színes 850-1000nm hullámhosszon.Ennek a képnek csak összehasonlítás a célja hogy ebben a tartományban mennyire gyengén látszik a köd. Az első kép 62 db. 1 perc és 3 perces felvételekből készült ASI462MC kamerával 305/1500 Neweton távcsővel StarAid Revolution távcsőrobot vezette a mechanikát.A második kép amely infra felvétel, minden ugyanaz csak annyi a különbség hogy egy Baader IRPass 850 szűrő volt betekerve a kamera elé.




Még egyszer a Bagoly-halmazról.Pontosabban annak csak egy részéről,ugyanis csak annyi fért bele a látómezőmbe.A bagoly szeme közé néztem a 30cm-es távcsövemmel.A dolog pikantériája még annyi hogy közeli infravörösben készítettem a képem! 0,85-1,0 mikrométer hullámhosszon.A két fényes csillag azok a bagoly szemei csak 90 fokkal el vannak forgatva.A csillagok  Phi Cassiopeiae és a V466 Cassiopeiae,mindkettő szuperóriás.A Phí csillag az egy -5,5M-s M0 színkép típusú valószínűleg 5 naptömegű  ,a V466  -8,8M-s F0 színkép típusú valószínűleg 60 naptömegű .
Érdemes a  képeimet megvizsgálni összehasonlításképpen.

A fenti képet 150/1200 Skywatcher refraktorral, EQ5 mechanikán,ASI462MC kamerával 200x15mp exp.képekből készítettem.

A képet ASI462MC kamerával Baader 850 IRPass (infrakapu) szűrővel készítettem 116x20mp és 5x3perc exp.időkkel. A vezetés StarAid Revolution távcsőrobottal történt.




A V633 és a V376 csillagok a Cassiopeia csillagképben.Ezek a csillagok Herbig-Haro objektumok.
A HH/AeBe csillagok fiatal(proto) még a bolygócsírák kialakulása előtti állapotban lévő 2-8 naptömegű csillagok korai állomása.A 10 ezer-1 millió éves csillagok még összehúzódás alatt vannak mert nem állt be a gravitáció és fúziós energia egyensúlya.A V633 körüli köd 0,12 naptömegű a porszemcsék nem nagyobbak mint néhányszor 1 centiméter.A csillagot egy akkréciós korong veszi körül amely a központi égitestre bespirálozik.A csillag mágneses tere és a körülötte lévő korong kölcsönhat, a pólusok mentén a gázt és port  kifújja.A Herbig-Haro objektumok kettős vagy többes csillagrendszerek,és bizony a jet-ek kialakulásában ezek a tulajdonságok is meghatározók.
Ez a két irányú sugár általában nem nagyobb mint 8 fényév,de vannak kisebbek amelyek csak 1 fényév átmérőjűek.A jet-ek szélessége max.0,3 fényév körüli és beleütköznek, elgörbülnek és egyfajta sapkát képeznek a kilövellés csúcsain.Az objektumot (V633) korábban 0 osztályúnak sorolták,vagyis néhány ezer évesnek becsülték amelynek energiáját csak a gravitációs összehúzódás adja.Később ezt javították és I.osztályú lett ,vagyis a magjában már beindult a fúzió de még mindig vastag por és gázfelhő veszi körül amely befelé hullik.Fényességük java részét még mindig a gravitáció biztosítja.Ezek az objektumok főleg infravörösben és rádió tartományban
sugároznak pont a porfelhők miatt amelyek a látható sugárzásokat blokkolják vagy legalábbis erősen megszűrik.A felvételemen sejthető a porfelhő,de jól láthatóak a kilövelések és a protocsillagok . Sajnos a 25 ívperccel odébb lévő Béta Cas "besüt" a távcsőbe és a felvételemen egyfajta fényfüggönyt képez.Sajnos ezt nem tudtam hogy ilyen lesz,a részleteken sokat ront.

Sz.Á.I.

Elérhetőség

Szabó Álmos István Facebook-on is megtalálsz!