Részleges Napfogyatkozás 2022.

2022.10.25 18:22

Az időjárás előrejelzés nem adott okot az optimizmusra.Persze beleszámoltam azt is hogy a pesszimista időjósok nagy hibahatárokkal dolgoznak olykor-olykor.A Napfogyatkozás nézést meghirdettem a Facén,ha valakit érdekel jöjjön el a Madár utcába kint leszek az utca közepén! Ha ne adj isten esne egy kicsit az eső összecsomagolva fólia is elő volt készítve,egy rántással rá lehetett dobni a távcsövekre. Reggel  a műholdképet elemezve arra jutottam hogy lesz rövid de aránylag tiszta időszak, tehát van remény ki kell pakolni! Így is tettem.Fél 11-kor a felszerelésem nagyrészt már az utcán felállítva várt.Egy 150/1200 refraktor,a hátán egy 70/900 kisrefraktorral,illettve fotózás céljából egy kis 90/1250-es Makszutov távcső volt előkészítve.

A felhők jöttek,a felhők mentek,kisebb lyukakon át láthattam a Napot de akkor még nem történt semmi.A szomszédaim  felfedezve a távcsöveket kíváncsian körbevettek,bele is szerettek volna nézni de akkor vastagabb felhőréteg jól eldugta a Napot.Mire újra előbukkant már 20% körüli fedés volt.Ekkor sikerült az első fotóimat is elkészítenem.Nemsokára Csárdaszállás Erősemberei is megérkeztek hölgy társaságban.Fülöp Mónika saját maga által sütött muffint is hozott amit később a helyszínen jóízűen meg is ettünk.

Csúcsidőszakban a távcsövek körül 6 ember tömörült,összesen 15 emberke látogatta meg a napfogyatkozást a Madár utcában.A maximális kitakaráskor jól látható volt a bágyadt fény a tereptárgyakon,a jelenség hasonló volt a lenyugvó Nap fényéhez csak nem volt vörös és az árnyékok sem nyúltak meg.Fogyatkozásnézés közben beszélgettünk,téma volt a napfoltok,a fáklyák,a Hold pereme,de a távcsövek,csillagászati kamerák és még sokminden.Az időjárás a fogyatkozás közepén kegyes volt a lényeget szépen láttuk gyönyörű volt az egész! Aztán a felhők jöttek ,a kilépést már nem láttam ,kábé 25%-os fedéstől kifelé teljesen összesimult felhőzet takart el mindent,rá fél órára már csapkodott az eső.Eddigre már a vendégek is mind elmentek, a lényeget látták,mindenki elégedett volt.

 Találkozunk 2026-ban,ugyanitt!

Sz.Á.I.

Elérhetőség

Szabó Álmos István Facebook-on is megtalálsz!